Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProductPieces}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Αναζήτηση

Βιταμίνη D

Τι είναι η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που απαιτείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την υγεία και την ευεξία του. Πρόκειται για μια ομάδα αντιοξειδωτικών βιταμινών, ανάμεσα στις οποίες η πιο σημαντική είναι η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη). Η βιταμίνη D3 παράγεται φυσικά στο δέρμα μας υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Επίσης η βιταμίνη D έχει κρίσιμο ρόλο στον οργανισμό, καθώς βοηθά στην απορρόφηση και τη χρήση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και των δοντιών μας, καθώς συμβάλλει στη σκληρότητα και την ενδυνάμωσή τους. Επιπλέον, η βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το μυϊκό σύστημα και το νευρικό σύστημα.

Μορφές της βιταμίνης D:

 • Βιταμίνη D2 (εργοκαλκιφερόλη): Η εργοκαλσιφερόλη είναι μια μορφή της βιταμίνης D, γνωστή και ως βιταμίνη D2. Προέρχεται από φυτικές πηγές και συγκεκριμένα από την εκλογήτρια ενέργειας της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλης) στο δέρμα των φυτών μέσω της έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Πηγάζει από φυτικές πηγές, όπως μανιτάρια, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συμπληρώματα διατροφής
 • Βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη): Η χοληκαλσιφερόλη βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, όπως το λίπος του ψαριού (σολωμός, σαρδέλα και αντσούγιες), τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόν.Επίσης η χοληκαλσιφερόλη θεωρείται η πιο βιοδιαθέσιμη μορφή της βιταμίνης D, δηλαδή αυτή που απορροφάται και χρησιμοποιείται καλύτερα από τον οργανισμό μας. Όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται στον ήλιο, οι ακτίνες UVB προκαλούν το δέρμα να παράγει προβιταμίνη D3, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε χοληκαλσιφερόλη. Η χοληκαλσιφερόλη στη συνέχεια μεταφέρεται στο ήπαρ και τους νεφρούς, όπου μετατρέπεται στην ενεργή μορφή της βιταμίνης D, γνωστή και ως 1,25-διοξυβιταμίνη D.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D:

 1. Λιπαρά ψάρια, όπως:
  • Σολομός
  • Σαρδέλα
  • Τόνος
 2. Θαλασσινά, όπως:
  • Γαρίδες
  • Στρείδια
 3. Αυγά (κυρίως ο κρόκος)
 4. Τυρί
 5. Βούτυρο
 6. Μανιτάρια

Ιδιότητες και οφέλη της βιταμίνης D:

 • Απορρόφηση/Χρησιμοποίηση του Ασβεστίου και του Φωσφόρου: Η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και των δοντιών μας.
 • Διατήρηση Φυσιολογικών Επιπέδων Ασβεστίου στο Αίμα: Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό για τη λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος, όπως οι μυς, το νευρικό σύστημα και η καρδιαγγειακή υγεία.
 • Διατήρηση Φυσιολογικής Κατάστασης των Οστών: Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, προωθώντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στα οστά. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της σκληρότητας και της ενδυνάμωσης του σκελετού μας.
 • Διατήρηση Φυσιολογικής Λειτουργίας των Μυών: Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών μας. Ένα ισορροπημένο επίπεδο βιταμίνης D είναι σημαντικό για τη μυϊκή ισχύ, τη σωστή συστολή και χαλάρωση των μυών, και την πρόληψη μυϊκών προβλημάτων.
 • Διατήρηση Φυσιολογικής Κατάστασης των Δοντιών: Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών μας. Ένα επαρκές επίπεδο βιταμίνης D ενισχύει την οδοντική υγεία και συμβάλλει στην πρόληψη των οδοντικών προβλημάτων.
 • Φυσιολογική Λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος: Η βιταμίνη D επηρεάζει θετικά τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φλεγμονών.
 • Συμμετοχή στην Κυτταρική Διαίρεση: Η βιταμίνη D συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Αυτό είναι σημαντικό για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των κυττάρων μας, καθώς και για τη διατήρηση της γενικής κυτταρικής λειτουργίας.

Επιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης D:

 • Μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου: Η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό. Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα αυτών των σημαντικών μεταλλικών στοιχείων.
 • Αυξημένος κίνδυνος ραχίτιδας σε παιδιά: Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της ραχίτιδας, μιας νόσου που επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
 • Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης σε ενήλικες: Η έλλειψη βιταμίνης D σε ενήλικες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης όπου τα οστά γίνονται αδύναμα και ευάλωτα σε κατάγματα.


Παθήσεις απο έλλειψη βιταμίνης D:

 • Ασθενές ανοσοποιητικό και μυϊκό σύστημα
 • Ψωρίαση
 • Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
 • Καρδιαγγειακή νόσο
 • Παχυσαρκία
 • Αυτοάνοσες παθήσεις
 • Διαβήτης

Η έλλειψη βιταμίνης D εμφανίζεται κυρίως σε:

 • Άτομα με περιορισμένη ή ανύπαρκτη έκθεση στον ήλιο, όπως άτομα που καλύπτουν το δέρμα τους με ρούχα και αντιηλιακά, ηλικιωμένα άτομα και άτομα τα οποία περιθάλπτονται σε κάποιον κλειστό χώρο λόγω ασθένειας
 • Έγκυες, θηλάζουσες μητέρες
 • Άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος,διότι η μελανίνη δυσκολεύει την απορρόφηση της ακτινοβολίας του ηλίου
 • Άτομα όπως βρέφη, παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία


Κατηγορίες ατόμων που πρέπει να αποφεύγουν υπερβιταμίνωση:

 • Άτομα με υπερκαλσιουρία: Πρόκειται για κατάσταση όπου ο οργανισμός αποβάλλει υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου μέσω της ούρησης. Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και να επιδεινώσει την υπερκαλσιουρία.
 • Άτομα με υπερασβεστιαιμία: Αυτό αφορά την υπερβολική παρουσία ασβεστίου στο αίμα. Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα ασβεστίου και να επιδεινώσει την υπερασβεστιαιμία.
 • Άτομα με σοβαρές νεφρικές παθήσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νεφρική λειτουργία μπορεί να επηρεάζει την επεξεργασία της βιταμίνης D στον οργανισμό. Άτομα με σοβαρές νεφρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ειδικό υγείας για τη σωστή δοσολογία.

Συμπτώματα Υπερβιταμινώσης και υπερδοσολογίας:

 • Δυσλειτουργία Οργάνων: Η υπερκαλσιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της καρδιάς και των αγγείων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η νεφρική ανεπάρκεια ή η καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Αλλαγές στην Ψυχική Κατάσταση: Οι αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, όπως η σύγχυση, η αποστασιοποίηση, η ανησυχία και η κατάθλιψη, μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της υπερβιταμίνωσης D.
 • Προβλήματα Στομάχου: Η υπερβιταμίνωση D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, όπως ναυτία, εμετός και διάρροια.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

 • Για βρέφη έως 12 μηνών: 400-1000 IU (10-25 μg) ανά ημέρα.
 • Για παιδιά ηλικίας 1-18 ετών: 600-1000 IU (15-25 μg) ανά ημέρα.
 • Για ενήλικες ηλικίας 19-70 ετών: 600-800 IU (15-20 μg) ανά ημέρα.
 • Για ηλικιωμένους άνω των 70 ετών: 800-1000 IU (20-25 μg) ανά ημέρα.
Η βιταμίνη D την οποία το σώμα μας παράγει φυσικά όταν βγαίνουμε στο φως του ήλιου, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη των οστών ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρωντο ανοσοποιητικό και την καταπολέμηση φλεγμονών.  
O οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο ξιφίας και το σκουμπρί, αποτελούν φυσική πηγή βιταμίνης D. Άλλες σημαντικές πηγές βιταμίνης D είναι το γάλα, τα δημητριακά, το γιαούρτι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Παίζει ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια, και βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από τα πιθανά οφέλη της βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

Υγεία των οστών: Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.

Λειτουργία του ανοσοποιητικού: Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Καρδιαγγειακή υγεία: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Πρόληψη του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Διάθεση και ψυχική υγεία: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων παθήσεων ψυχικής υγείας. Η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων ψυχικής υγείας.
167 Προϊόντα
59 Cares
Προτεινόμενο
7.30€
74 Cares
Προτεινόμενο
9.17€
133 Cares
Πτώση τιμής
93 Cares
Πτώση τιμής
Εγγραφείτε στο newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter του wecare.gr και αποκτήστε πρώτοι τα νέα & τις προσφορές μας Δωρεάν στο email σας!

Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη οποιαδήποτε στιγμή κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο κατάργησης εγγραφής στο υποσέλιδο οποιουδήποτε email που λαμβάνετε από εμάς ή επικοινωνώντας μαζί μας στο info@wecare.gr. Θα επεξεργαστούμε τις πληροφορίες σας με σεβασμό. Κάνοντας κλικ παρακάτω, συμφωνείτε ότι μπορούμε να επεξεργαστούμε τα στοιχεία σας σύμφωνα με αυτούς τους όρους.