Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProductPieces}})

Σύνολο :
{{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
{{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Με αυτή την αγορά σου θα κερδίσεις πόντους για επόμενες αγορές

+{{cartProductsTotalPoints}} Cares Info icon

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Κεφίρ: Τι είναι και ποια τα οφέλη του

Κεφίρ: Τι είναι και ποια τα οφέλη τουphoto
Πίνακας περιεχομένων


Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι ένα ποτό γεμάτο με προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια για την υγεία του εντέρου. Φτιάχνεται ζυμώνοντας γάλα από αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα. Υπάρχει και ένας διαφορετικός τύπος κεφίρ που φτιάχνεται με νερό αντί για γάλα. Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και περιέχει πολλά είδη καλών βακτηρίων. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ή να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.


Περιέχει λακτόζη;

Το κεφίρ περιέχει λίγη λακτόζη, οπότε αν έχετε πρόβλημα με τη λακτόζη, μπορεί να μην σας προκαλέσει ενόχληση. Μάλιστα, βοηθάει στην καλύτερη πέψη της λακτόζης. Αν δεν θέλετε καθόλου λακτόζη, υπάρχουν ειδικές εκδοχές κεφίρ χωρίς γαλακτοκομικά, αλλά ίσως δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη.


Οφέλη του κεφίρ

Το κεφίρ, πλούσιο σε προβιοτικά και θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη για την υγεία.

1.Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Το κεφίρ είναι πολύ ωφέλιμο για τα οστά σου επειδή περιέχει ασβέστιο, αλλά και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Έχει αποδειχθεί μάλιστα πως βοηθάει ανθρώπους με οστεοπόρωση να έχουν πιο δυνατά οστά όταν το καταναλώνουν καθημερινά.


2.Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Έρευνες έχουν βρει ότι το κεφίρ μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια σε προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσεις χαμηλά την πίεση, να έχεις καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσεις τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σου, που είναι οι λιπαρές ουσίες στο αίμα σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη προβλημάτων της καρδιάς στο μέλλον.


3.Βοηθάει στην πέψη
Το κεφίρ έχει πολλά είδη βακτηρίων, μέχρι και 61 διαφορετικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα ισχυρά μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου, βοηθώντας στην αντιμετώπιση και πρόληψη προβλημάτων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένες μορφές διάρροιας και έλκη που προκαλούνται από μικρόβια.


4.Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, προσθέτοντας κεφίρ στη διατροφή σας μπορεί να είναι ωφέλιμο. Έρευνες υποδηλώνουν ότι το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα όταν νηστεύετε και να βελτιώσει άλλα συνδεδεμένα με τον διαβήτη στοιχεία, όπως η αντοχή στην ινσουλίνη και η πίεση. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι.


5.Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Το κεφίρ είναι καλό για την υγεία γιατί περιέχει ουσίες που πολεμούν τα βακτήρια. Συγκεκριμένα, έχει κάποια είδη προβιοτικών, τα οποία είναι τόσο δυνατά όσο και τα αντιβιοτικά στην καταπολέμηση κακών βακτηρίων. Ένα είδος προβιοτικού που βρίσκεται μόνο στο κεφίρ, το Lactobacillus kefiri, μπορεί ακόμη και να αργήσει ή να σταματήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι επικίνδυνα για την υγεία, όπως η σαλμονέλα και το E. coli.


Τύποι κεφίρ

Το κεφίρ διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως:

  • Γάλα κεφίρ: Το γάλα κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση από αγελάδα, κατσίκα ή πρόβατο και από κόκκους κεφίρ.
  • Κεφίρ νερού: Το κεφίρ νερού είναι ένα άλλο ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με μείγμα ζαχαρόνερου και κόκκων κεφίρ. Είναι χωρίς γαλακτοκομικά.
  • Κόκκοι κεφίρ: Οι κόκκοι κεφίρ είναι αποικίες μαγιάς και βακτηρίων που μοιάζουν με μικρά κομμάτια κουνουπιδιού. Έχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς που διασπούν τη λακτόζη στο γάλα, η οποία προκαλεί ζύμωση. Υπάρχουν δύο τύποι κόκκων κεφίρ: κόκκοι νερού (που ανακατεύετε με ζαχαρόνερο) και κόκκοι γάλακτος (που ανακατεύετε με γάλα).


Κεφίρ vs Γιαούρτι

Το κεφίρ είναι παρόμοιο με το γιαούρτι. Και τα δύο έχουν μια ελαφρώς ξινή γεύση και φτιάχνονται με ζύμωση. Αν δυσκολεύεστε να χωνέψετε τη λακτόζη, και τα δύο είναι καλές επιλογές γιατί τα αφομοιώνετε εύκολα. Επίσης περιέχουν διαφορετικά ωφέλιμα βακτήρια. Το κεφίρ έχει κυρίως τα βακτήρια Lactobacillus kefiri, και το γιαούρτι έχει τα βακτήρια Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Επίσης, το κεφίρ περιέχει και μαγιά, σε αντίθεση με το γιαούρτι που έχει μόνο βακτήρια.

Το κεφίρ είναι πιο ρευστό από το γιαούρτι και συνήθως έχει λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη. Και τα δύο είναι ιδανικά για να φτιάξετε smoothies ή να τα συνδυάσετε με δημητριακά ή φρούτα, αλλά το κεφίρ είναι καλύτερη επιλογή αν θέλετε κάτι με λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη.


Διατροφική αξία Κεφίρ

Ένα φλιτζάνι κεφίρ με χαμηλά λιπαρά περιέχει:

  • Θερμίδες: 104
  • Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
  • Λίπος: 2,5 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γρ
  • Ζάχαρη: 11 γραμμάρια

Επίσης το κεφίρ είναι καλή πηγή:



Πώς να φτιάξετε σπιτικό κεφίρ;

Φτιάξτε το δικό σας κεφίρ απλά και γρήγορα με αυτά τα βήματα:

  1. Πάρτε λίγο γάλα (προτιμήστε πλήρες για καλύτερη γεύση), ένα γυάλινο βάζο και κόκκους κεφίρ. Τους κόκκους μπορείτε να τους βρείτε εύκολα online.
  2. Βάλτε μερικά κουταλάκια του γλυκού κόκκους κεφίρ στο βάζο μαζί με 1 φλιτζάνι γάλα.
  3. Καλύψτε το βάζο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας και σφίξτε το καλά με ένα λαστιχάκι.
  4. Αφήστε το βάζο σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες. Το γάλα θα αρχίσει να πήζει λόγω της διαδικασίας ζύμωσης.
  5. Στραγγίστε το παχύ κεφίρ μέσα από ένα πανί πάνω σε ένα μπολ, πιέζοντας απαλά για να βοηθήσετε στο στράγγισμα.
  6. Κρατήστε τους κόκκους που θα περισσέψουν για την επόμενη φορά που θα φτιάξετε κεφίρ.

Έτσι απλά είναι! Μπορείτε να απολαύσετε τον χειροποίητο κεφίρ σας και να επαναλάβετε τη διαδικασία όποτε θέλετε.


Πόσο κεφίρ πρέπει να πίνω την ημέρα;

Το κεφίρ είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για πολλές διατροφές. Στοχεύστε σε 1 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως, και εναλλάσσετε με διάφορα άλλα ζυμωμένα τρόφιμα για περισσότερα προβιοτικά.

Ωστόσο, μερικοί ίσως χρειαστεί να προσέξουν την πρόσληψή τους, ειδικά αν παρακολουθείτε τους υδατάνθρακες σας, ακολουθείτε κετογονική δίαιτα, ή αποφεύγετε το αλκοόλ. Επίσης, αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν προσθέσετε κεφίρ ή παρόμοια πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα.

Αν το κεφίρ δεν σας κάνει καλό, δοκιμάστε να πίνετε λιγότερο ή να σταματήσετε για να δείτε αν αυτό βοηθά.


Βρείτε στο wecare.gr τις κατάλληλες βιταμίνες που χρειάζεστε!

Πηγές: 1.What Are Kefir and Its Health Benefits?, 2.Is Drinking Kefir Healthy for You?, 3.Can You Drink Too Much Kefir?, 4.Kefir: Health benefits, risks, and how to make it

Βλάσης Γεωργίου

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, M.Sc.
CEO Wecare IKE
Περισσότερα

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.

Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες απο επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.