Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;
Η
σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια δυνητικά αναπηρική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Η ασθένεια προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο
προστατευτικό περίβλημα των νευρικών ινών, γνωστό ως
μυελίνη, δημιουργώντας προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, η ΣΚΠ μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή φθορά των νευρικών ινών.
Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της
σκλήρυνσης κατά πλάκας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών, καθώς εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τη θέση των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις,
ορισμένα άτομα μπορεί να χάσουν εντελώς την ικανότητά τους να περπατούν ή να κινούνται ανεξάρτητα. Άλλοι μπορεί να βιώσουν μακρές περιόδους ύφεσης χωρίς να εμφανίζουν νέα συμπτώματα, ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας.
Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από επιθέσεις, στη μεταβολή της πορείας της νόσου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Πρώτα Συμπτώματα της Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια με ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, καθώς και κατά τη διάρκεια της νόσου, ανάλογα με τη θέση των νευρικών ινών που έχουν προσβληθεί.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Μυρμήγκιασμα
- Μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα, που συνήθως επηρεάζουν μία πλευρά του σώματος κάθε φορά
- Αίσθηση ηλεκτροπληξίας με ορισμένες κινήσεις του λαιμού, ειδικά όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός (σημάδι Lhermitte)
- Ίλιγγος
- Δυσκολία στην ομιλία
- Κούραση
- Θολή όραση
- Δυσκολία στο βάδισμα
- Παρατεταμένη διπλή όραση
- Μερική ή πλήρης απώλεια όρασης, συνήθως σε ένα μάτι κάθε φορά
- Προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και στη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
- Έλλειψη συντονισμού
- Γνωστικά προβλήματα
- Διαταραχές διάθεσης
Αν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα χωρίς εμφανή λόγο, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Η πορεία της ασθένειας συνήθως χαρακτηρίζεται από
υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς βιώνουν περιόδους νέων συμπτωμάτων ή υποτροπών, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα σε
λίγες ημέρες ή εβδομάδες και συνήθως βελτιώνονται μερικώς ή πλήρως. Οι περίοδοι ύφεσης της νόσου μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια, ακολουθώντας τις υποτροπές.
Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να προκαλέσει προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων, χωρίς όμως να αποτελεί αληθινή υποτροπή της νόσου.
Με την πάροδο του χρόνου, περίπου το 20% έως 40% των ατόμων με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να αναπτύξει μια σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων, με ή χωρίς περιόδους ύφεσης, μέσα σε 10 έως 20 χρόνια από την έναρξη της νόσου. Αυτή η μορφή είναι γνωστή ως δευτερογενώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η επιδείνωση των συμπτωμάτων, κυρίως όσον αφορά την κινητικότητα και το βάδισμα, διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων με δευτερογενώς προϊούσα μορφή της ασθένειας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα εμφανίζουν σταδιακή και συνεχώς επιδεινούμενη πορεία χωρίς υποτροπές, γνωστή ως πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αίτια Εμφάνισης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Η
σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια με άγνωστη αιτία, που
προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα
καταστρέφει τη μυελίνη, μια λιπαρή ουσία που καλύπτει και προστατεύει τις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μυελίνη λειτουργεί σαν τη μονωτική επίστρωση στα ηλεκτρικά καλώδια. Όταν αυτή η προστατευτική επικάλυψη καταστρέφεται και η νευρική ίνα εκτίθεται, τα μηνύματα που διακινούνται κατά μήκος αυτής της ίνας μπορεί να επιβραδυνθούν ή ακόμα και να διακοπούν.
Παραμένει ασαφές γιατί η
σκλήρυνση κατά πλάκας αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα. Πιθανότατα ευθύνεται ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για την εμφάνιση της ασθένειας.
Παράγοντες Κινδύνου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Αυτοί οι
παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον
κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας:
- Ηλικία: Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ηλικίες 20 έως 40 ετών. Ωστόσο, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί τόσο σε νεότερους όσο και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.
- Φύλο: Οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με τους άνδρες.
- Ορισμένες λοιμώξεις: Μερικοί ιοί, όπως ο Epstein-Barr, που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας.
- Βιταμίνη D: Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας.
- Γενετικοί παράγοντες: Ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 6p21 έχει βρεθεί να συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία στις γυναίκες, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να αναγνωρίσετε τους
κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης
σκλήρυνσης κατά πλάκας και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Συμπέρασμα
Η
Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια σύνθετη και απρόβλεπτη νόσος, αλλά οι εξελίξεις στην έρευνα και τις θεραπείες προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς. Η συνεχής πρόοδος στην κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και αυξημένη ποιότητα ζωής.