Το
τζίντζερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στη διατροφή και την εναλλακτική ιατρική. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις
αντιφλεγμονώδεις και
θεραπευτικές του ιδιότητες, βοηθώντας στην πέψη, τη ναυτία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως,
δεν είναι κατάλληλο για όλους.Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε
ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να επηρεάσει την υγεία αρνητικά. Αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους πριν το καταναλώσετε.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ;
- Άτομα με διαταραχές πήξης του αίματος
- Έγκυες γυναίκες (ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο)
- Άτομα με χολόλιθους
- Άτομα με διαβήτη
- Άτομα με υπέρταση ή υπόταση
- Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές
- Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
1. Άτομα με διαταραχές πήξης του αίματος
Το τζίντζερ
έχει φυσικές αντιπηκτικές ιδιότητες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος ή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη και η ασπιρίνη.
Αν λαμβάνετε τέτοια φάρμακα, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε τζίντζερ, καθώς μπορεί να ενισχύσει την επίδρασή τους και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
2. Έγκυες γυναίκες (ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο)
Αν και το τζίντζερ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη,
η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν εντάξουν το τζίντζερ στη διατροφή τους.
3. Άτομα με χολόλιθους
Το τζίντζερ
διεγείρει την παραγωγή χολής, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους έχουν πέτρες στη χολή. Αν έχετε ιστορικό χολολιθίασης, η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας ή να προκαλέσει έντονο πόνο.
Αν υποφέρετε από προβλήματα στη χολή, είναι καλύτερο να το αποφύγετε ή να το καταναλώνετε σε πολύ μικρές ποσότητες.
4. Άτομα με διαβήτη
Το τζίντζερ
μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Αν συνδυαστεί με αντιδιαβητικά φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας, δηλαδή υπερβολικά χαμηλού σακχάρου στο αίμα.
Εάν είστε διαβητικός και σκέφτεστε να εντάξετε το τζίντζερ στη διατροφή σας, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για να προσαρμόσετε κατάλληλα τη δόση της φαρμακευτικής σας αγωγής.
5. Άτομα με υπέρταση ή υπόταση
Το τζίντζερ
έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους πάσχουν από χαμηλή πίεση (υπόταση). Επίσης, αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, η ταυτόχρονη κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει την επίδρασή τους και να προκαλέσει υπερβολική πτώση της πίεσης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση τζίντζερ πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα με την καθοδήγηση γιατρού.
6. Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές
Το τζίντζερ μπορεί να είναι ωφέλιμο για την πέψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες
μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως καούρα, φούσκωμα, διάρροια ή ακόμα και στομαχικές κράμπες.
Αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι ή πάσχετε από παθήσεις όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είναι καλύτερο να περιορίσετε ή να αποφύγετε το τζίντζερ.
7. Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
Επειδή το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος, καλό είναι να αποφεύγεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου υπερβολικής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση.
Συμπέρασμα
Αν και το
τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία,
ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το τζίντζερ; Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, διαβήτη, προβλήματα πίεσης, χολόλιθους, γαστρεντερικές ευαισθησίες, καθώς και οι έγκυες γυναίκες και όσοι πρόκειται να χειρουργηθούν.
Αν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Για να είστε ασφαλείς,
συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό πριν εντάξετε το τζίντζερ στη διατροφή σας.