22360 προϊοντα για καθε αναγκη
To καλάθι σας δεν έχει προϊόντα. Βρείτε ό,τι χρειάζεστε ανάμεσα από 22360 προϊόντα για κάθε σας ανάγκη

Γιορτή της Μητέρας: Η ιστορία για την αγάπη μιας κόρης προς τη μητέρα της

Φέτος, η «Ημέρα της Μητέρας» ή αλλιώς πιο γνωστή ως «Γιορτή της Μητέρας» εορτάζεται την Κυριακή 12 Μαΐου. Πρόκειται για μια γιορτή που τιμά την μητέρα της οικογένειας, καθώς και την μητρότητα, τους μητρικούς δεσμούς και την επιρροή των μητέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται συνήθως σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο.

Γιορτές προς τιμή της μητέρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα στη χώρα μας. Η μητέρα Γη εμφανίζεται στην ελληνική μυθολογία ως η πρώτη μητέρα που λατρευόταν σαν θεότητα και ήταν η μητέρα των πάντων. Αλλά και η Ρέα λατρευόταν ως η θεά της γης, της φύσης και της γονιμότητας και ήταν η πρώτη μητέρα που γέννησε και έδωσε μητρικό γάλα στα παιδιά της για να τα μεγαλώσει.

Οι ρίζες, όμως, της Γιορτής της Μητέρας όπως την γνωρίζουμε σήμερα βρίσκονται πίσω στον 19ο αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα χρόνια πριν τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, η Άνν Τζάρβις (Ann Reeves Jarvis) από την Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής βοήθησε στη δημιουργία των «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας», διδάσκοντας ντόπιες γυναίκες πως να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους.

Αργότερα, αυτά τα κλαμπ μετατράπηκαν σε μία ενοποιητική δύναμη σε μια περιοχή της χώρας που εξακολουθούσε να είναι διαιρεμένη κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Το 1868, η Άνν Τζάρβις ίδρυσε ένα κίνημα με το όνομα «Mothers’ Friendship Day», στο οποίο οι μητέρες συναντιούνταν με τους πρώην στρατιώτες των δύο μετώπων, για να προωθήσουν τη συμφιλίωσή τους.

Ωστόσο, η επίσημη Γιορτή της Μητέρας εμφανίστηκε στα 1900, σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας της κόρης της Άνν Τζάρβις, της Άννα Τζάρβις(Anna Jarvis), να τιμήσει το έργο που ξεκίνησε η μητέρα της. Μετά το θάνατο της μητέρας της το 1905, η Άννα Τζάρβις, τον Μάιο του 1908 οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας σε μία μεθοδιστική εκκλησία στο Grafton, στη Δυτική Βιρτζίνια.

Μετά από την επιτυχία που είχε αυτός ο πρώτος εορτασμός, η Τζάρβις, η οποία έμεινε ανύπαντρη και χωρίς παιδιά όλη της τη ζωή, κατάφερε να δει την γιορτή αυτή να κατακτά μία θέση στο εθνικό ημερολόγιο. Υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές γιορτές βασίζονταν σε αντρικά επιτεύγματα, άρχισε μία εκστρατεία στέλνοντας μαζικές επιστολές σε εφημερίδες και εξέχοντες πολιτικούς, παροτρύνοντας την υιοθέτηση μιας ειδικής ημέρας τιμής για τη μητρότητα.

Το 1912, η επιμονή της έφερε καρπούς και ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Woodrow Wilson καθιέρωσε επίσημα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σαν την Ημέρα της Μητέρας.

Το μόνο παράδοξο της όμορφης αυτής ιστορίας φαίνεται να είναι το γεγονός ότι μέχρι το 1920 και μετά από τόσο αγώνα για την αναγνώριση αυτής της ημέρας, η Τζάρβις παρακολούθησε την εμπορευματοποίηση της γιορτής από εταιρείες με κάρτες και ανθοπωλεία. Αυτό το γεγονός, μέχρι τη στιγμή του θανάτου της το 1948, την οδήγησε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για να αφαιρέσει εντελώς τη γιορτή από τα ημερολόγια.

Η Τζάρβις ήθελε οι άνθρωποι να δείχνουν στις μητέρες τους την εκτίμησή τους με χειρόγραφες επιστολές εκφράζοντας την αγάπη τους με λόγια, αντί να αγοράζουν δώρα και έτοιμες κάρτες.

Eσύ, μπορείς να επιλέξεις το δικό σου δώρο για τη μαμά σου, από το wecare.gr
Newsletter
Ενημερωθειτε για νεα και αποκλειστικες προσφορες

Εγγραφή στο newsletter

To Wecare θα μπορεί χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα για να έρθει σε επαφή μαζί σας για ενημερώσεις με νέα & προσφορές. Επιβεβαιώστε όλους τους τρόπους που θα θέλατε να μας ακούσετε:

Ρυθμίσεις cookies

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες που αποθηκεύονται στον web browser του υπολογιστή σου κατά την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα του Wecare Eshop και μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε μας στο Instagram!
wecare.gr