Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου ({{countCartProductPieces}})

Σύνολο :
{{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
{{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Με αυτή την αγορά σου θα κερδίσεις πόντους για επόμενες αγορές

+{{cartProductsTotalPoints}} Cares Info icon

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€

Θυροειδής

25 Προϊόντα
Όλα τα προϊόντα

Ο θυρεοειδής και ο ρόλος του στον οργανισμό μας

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας. Αποτελεί μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από μια σειρά αδένων που παράγουν ορμόνες και ελέγχουν διάφορες λειτουργίες του σώματος. Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες, την τριώδη και την τετραώδη θυρεοειδική ορμόνη, οι οποίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας.
Οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού μας, που αποτελεί τη διαδικασία καύσης ενέργειας από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αυτός ο μεταβολισμός επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας, τη θερμοκρασία του σώματος, την καρδιακή λειτουργία, την ψυχολογία, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.
Επιπλέον, ο θυρεοειδής παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσει το νευρικό σύστημα μας. Οι ορμόνες του θυρεοειδή συνεργάζονται με άλλες ορμόνες για να ελέγξουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και των οστών μας.


Συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα συμπτώματα και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός:

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής παράγει λιγότερες ορμόνες από όσες χρειάζεται το σώμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως αυτοάνοσες διαταραχές, ορμονικές ανισορροπίες ή κακή διατροφή. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:

 • Αύξηση βάρους: Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση βάρους, παρόλο που δεν έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Κόπωση και αδυναμία: Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται συνεχή κόπωση και κούραση, ακόμα και αφού έχουν ξεκουραστεί ή κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη ορμονών επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση.
 • Ψυχολογικές αλλαγές: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των ασθενών, προκαλώντας κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος και απομόνωση. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται καταθλιπτικοί, αδιάφοροι και αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο γύρω τους.

Υπερθυρεοειδισμός:

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες χρειάζεται το σώμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσες διαταραχές, υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς ή ορμονικές ανισορροπίες. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:

 • Απώλεια βάρους: Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν απώλεια βάρους, παρόλο που δεν έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες. Η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς οδηγεί σε επιτάχυνση του μεταβολισμού και αύξηση της καύσης ενέργειας.
 • Νευρικότητα και ανησυχία: Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται νευρικοί, ανήσυχοι και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν. Η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αγχώδη κατάσταση.
 • Ταχυκαρδία: Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Η υπερπαραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα και προβλήματα υγείας, και για αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς στην υγεία μας:

 • Επιπλοκές στην καρδιαγγειακή υγεία: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία μας. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της καρδιακής λειτουργίας, αργότερο καρδιακό ρυθμό και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένο κίνδυνο για αρρυθμίες και καρδιακά προβλήματα.
 • Επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα: Ο θυρεοειδής επηρεάζει το νευρικό σύστημα μας και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία, την ανησυχία και την ψυχοκοινωνική λειτουργία μας. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και πνευματική αδράνεια. Από την άλλη πλευρά, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αγχώδεις καταστάσεις, νευρικότητα και αδυναμία ύπνου.
 • Επιπτώσεις στην αναπαραγωγή: Ο θυρεοειδής επηρεάζει επίσης την αναπαραγωγική υγεία μας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία και να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα ή αποβολές. Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν χωρίς οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας ή αποβάλλουν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να εξεταστούν για πιθανές διαταραχές του θυρεοειδούς.


Αντιμετώπιση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς:

Η αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της διαταραχής. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική θεραπεία, τη χειρουργική επέμβαση και τη ραδιενεργή αποθεραπεία. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση:

Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς):

 • Φαρμακευτική θεραπεία: Χρησιμοποιούνται φάρμακα που μειώνουν την υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, όπως οι θειοκαρβαμίδες και οι μεθιμαζόλες.
 • Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο μεγάλος υπερθυρεοειδισμός ή η παρουσία όγκων, μπορεί να είναι απαραίτητη η εξαίρεση ενός μέρους ή του συνόλου του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός (υποδραστηριότητα του θυρεοειδούς):

 • Φαρμακευτική θεραπεία: Χρησιμοποιούνται συνήθως φάρμακα που περιέχουν θυρεοειδικές ορμόνες, όπως η λεβοθυροξίνη, για να ρυθμίσουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό.
 • Διαχείριση διατροφής: Ορισμένες διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ιώδιο (όπως θαλασσινά φύκια), μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάλληλη αντιμετώπιση του θυρεοειδούς και η συνεχής παρακολούθηση από ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας. Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας για να προσαρμόσετε το σχέδιο αντιμετώπισης στις ατομικές σας ανάγκες.

Αποποίηση ευθύνης
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.

Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες απο επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.